The Effect of Culture and Habits on Marketing Strategies in the Sustainability of International Businesses
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13208905Özet
Bu makalede, uluslararası işletmelerin sürdürülebilirliğinde, kültür ve alışkanlıkların pazarlama stratejilerine etkisi ele alınmıştır. Çalışmada, uluslararası şirketlerin sürdürülebilirliğinde pazarlama stratejileri ile kültür ve alışkanlıkların etkileri nasıldır? sorusu araştırılmıştır.
Bu çalışmanın amacı, özellikle zorlu rekabet ortamında yer alan uluslararası işletmelerin sürdürülebilirliğinde, kültür ve alışkanlıkların pazarlama stratejilerine etkisini analiz etmek olup, bu amaçla, literatür araştırması yapılmıtır. Yayınlar, uluslararası ticaret yapan firmaların pazarlama stratejilerinde, ilgili ülkelerdeki kültür ve alışkanlıkları dikkate almasının, firmaların sürdürülebilirliği üzerinde pozitif etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Uluslararası ticaret yapan firmaların sürdürülebilirliğine, pazarlama stratejilerinin etkisi büyük bir öneme sahip olup, uluslararası ticarette başarı, yerel pazarları anlamak, kültürel farklılıkları yönetmek ve yerel beklentilere uygun pazarlama stratejileri geliştirmekle mümkündür. Dolayısıyla, globalleşme ile hızla artan uluslararası ticaret ve artan rekabette başarı için, işletmelerin, pazarlama stratejilerini uygularken, kültür ve alışkanlıkları dikkate alarak, bu stratejilerle ilişkili olarak faaliyetlerini yürütmeleri ve uluslararası pazarlara açılmadan önce kapsamlı bir planlama ve strateji geliştirmeleri önemlidir.
Anahtar Kelimeler:
Sürdürülebilirlik, Uluslararası Ticaret, Pazarlama Stratejileri, Kültür, Alışkanlıklar
Referanslar
Altınbaşak Farina, İ. (2008). “Küresel Pazarlamaya Giriş”. F. A. Yalçın ve G. Yolaç (Ed.), Küresel Pazarlama Yönetimi içinde. İstanbul: Beta Yayınları.
Galbraith, C., and Schendel, D. (1983), "An Empirical Analysis of Strategy Types,"Strategic Management Journal, 4(2), 153-73.
İnal Zorel Fulden, “Uluslararası İşletme Çalışanlarının Sahip Olması Gereken Niteliklerinden biri olarak Kültürlerarası Yetkinlik”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt:7, Sayı:30, Volume:7
Jennifer Lee and Michael J. S. Langford “The Role of Culture in International Business: A Literature Review".
Jobber, D. (2004). Principles and Practice of Marketing, London, McGraw Hill.
Kayapınar, P.Y. (2017). “Uluslararası Pazarlarda Pazarlama Karması Stratejileri”. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi. 2017 (03) Special Issue.
Koşar, E. ve Büber, H. (2020) “Uluslararası İşletmelerde Kültürel Uyuma Yönelik Bir Uygulama”, e-ISSN:2651-5458
Leonidou, L.C., Katsikeas, C. S. and Samiee (2002). “Marketing Strategy Determinants of Export Performance: a Meta-Analysis”, Journal of Business Research, 55(1), 51-67.
Markus Pudelko and Chris Carr “Culture and its Impact on International Business: A Review and Research Agenda"
Mert, G. (2019). “Uluslararası İşletmelerde Kültürel Farklılıkların Yönetimi” Ed. Gökhan Ak, Tarih-Toplum-Hukuk Bağlamında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yazıları, Akademi Titiz Yayınları, İstanbul.
Mert, G. (2021). “İş Dünyasında Kültürel Farklılıkların Yönetilmesi” https://satinalmadergisi.com
Onkvisit, S. ve Shaw, J. J. (1993), International Marketing, Analysis and Strategy, New York, Macmillan Publishing.
Özsoy, Ceyda Erden, (2018), “Uluslararası Ticarette Kültür Farklılıkları”, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:10, Sayı:2 37-50
Öztürk, Esra (2021) , “Uluslararası Pazarlamada Kültürel Farklılıkların etkisi: Örnek Olayların İncelenmesi”, Vol.1, pp.26-36
Rugman, A. ve Mc, Hodgetts, R. M. (2000), International Business A Strategic Management Approach, London, Pearson Education Limited.
Sağlam, M. ve Pirtini, S., (2019). “Uluslararası Pazarlama Karması Stratejilerinin İhracat Performansı Üzerindeki Etkisi: Sektörler Arası Karşılaştırma” İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yıl:18 Sayı:35 Bahar 2019/1 s.433-459.
Sofyalıoğlu, Çiğdem & Aktaş Rabia (2001) “Kültürel Farklılıkların Uluslararası İşletmelere Etkisi”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:7, Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi, Manisa.
T.Ö.Ö.(2010), “Uluslararası Pazarlama Alanında Yapılan Araştırmaların Kategorik Olarak Değerlendirilmesi:1995-2010 Yılları Arası Literatür Taraması”. H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 28, Sayı 2, 2010, s. 151-174
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Sustainability
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.