Spor Yöneticiliği Öğrencilerinin Sürdürülebilir İletişim Becerilerinin Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8380478Anahtar Kelimeler:
demografik özellikler, iletişim, iletişim becerileri, spor, spor yöneticiliğiÖzet
Bu araştırmada Beden Eğitimi ve Spor Fakültelerinin Spor Yöneticiliği bölümünde okuyan öğrencilerin iletişim becerisi algılarının değerlendirilmesi ve cinsiyet, yaş, anne- baba eğitim düzeyi ve hane aylık gelir düzeyi değişkenlerine göre öğrencilerin iletişim becerilerinde anlamlı bir fark olup olmadığının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya 2022-2023 eğitim öğretim döneminde İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun, spor yöneticiliği bölümünün değişik sınıflarında öğrenim gören 159 kadın ve 128 erkek olmak üzere toplam 287 öğrenci katılmıştır. Araştırmada; mevcut durumu ortaya çıkarmayı amaçlayan, betimsel ve taramaya yönelik yöntemler kullanılmıştır. İlk aşamada konuyla ilgili literatür taranmış, daha önce yapılmış olan araştırma sonuçları incelenmiş ve elde edilen bilgiler incelenerek değişkenler açısından tezin konusuyla ilgili detaylı bir teorik çerçeve hazırlanmıştır. İkinci aşamada ise, bu teorik çerçevenin ışığı altında verilerin toplanması ve analiz süreci gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilmiş, 45 maddeden oluşan bir ölçek olan İletişim Becerileri Envanteri kullanılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla ise araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında Statistical Package for Social Science for Windows (SPSS) 29.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Analiz ve değerlendirmelerde, demografik özellikleri tespit etmeye yönelik olarak sayı ve yüzde analizlerinden, istatistiksel farklılık çıkarımlarına erişebilmek için Kruskall Wallis test ve Mann-Whitney testlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, elde edilen bulgular doğrultusunda Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Spor Yönetimi bölümünde eğitim gören öğrencilerin demografik özelliklerden olan yaş ve hane aylık geliri değişkenlerinin istatistiki olarak iletişim becerilerinde anlamlı düzeyde farklılık yarattığı saptanmıştır. Cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerinin ise öğrencilerin iletişim becerilerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir.
Referanslar
Alptekin, Z. (2019). Sosyal Bilgiler ve Türkçe Öğretmen Adaylarının İletişim Becerilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kırşehir: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
Baltaş, Z. & Baltaş, A. (2009). Bedenin Dili. Yirminci basım. İstanbul: Remzi kitapevi, 120-135.
Çakmak, S. & E. Müezzin. (2018). Sosyal Medya Kullanımının İletişim Becerileriyle İlişkisinin İncelenmesi. Yeni Medya Elektronik Dergi, 2(3), 196-203.
Çelik, F. (2019). Dijital Alanda Kurumsal Spor İletişimi: Spor Kulüpleri ve Taraftarların Sosyal Medya Kullanımları Üzerine Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Dalkılıç, M. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Sportif Faaliyetlere Katılım Düzeyi ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Karaman: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Erigüç, G., Eriş, H. & Şener, T. (2013). İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi: Bir Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Örneği. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(1), 45-65.
Erkan, M. (2002). Sporda İletişimin Önemi ve Takım Performansına Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Ersanlı, K. & Balcı, S. (1998). İletişim Becerileri Envanterinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal , 2 (10) , 7-12.
Fişek, K. (1998). Türkiye’de ve Dünya’da Spor Yönetimi. Ankara: Bağırgan Yayımevi, 35.
Gökalp, H. (2017). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Becerilerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Balıkesir İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Gönen, M. (2015). Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Beceri Düzeyleri ile Atılganlık Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Gül, E. (2017). Duygusal Zekâ ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişki: Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Beykent üniversitesi, Sosyal Bilimle Enstitüsü.
Güler, D. (1990). Eğitim İletişimi Kavramı ve Sistem Yaklaşımı Açısından Eğitim İletişimi Sürecinin İncelenmesi. Kurgu Dergisi, 8, 479-487.
Gürgen,H. (1997). Örgütlerde İletişim Kalitesi. İstanbul: Der Yayınları, 37-49.
Güven, M. (2022). Spor İletişiminde Yeni Medyanın Kullanımı: Fenerbahçe Spor Kulübü Örneği. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Haley, J. (2008). İletişim Psikolojik Sorunlar ve Psikoterapi. Ali Uzunöz (Çev.). Ankara: Çark kitapevi yayınları, 201-245.
İliş, A. (2018). Eğitim Fakültesi öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin faklı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Kıssal, A., Kaya, M. & Koç, M. (2016). Hemşirelik ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Beceri Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi. ACU Sağlık Bilimleri Dergisi, 3, 134-141.
Korkut, F. (2006). İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışmaları. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. Cilt:2(7), 18-23.
Korkut, F. (2005). Yetişkinlere Yönelik İletişim Becerileri Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 143-149.
Mendi, B. & Oğuz, G. (2018). Üniversite Öğrencilerinin İletişim Becerilerinin Sosyal Medya Kullanım Özellikleri Bağlamında İncelenmesi: Bir Vakıf Üniversitesindeki Sağlık Bilimleri Öğrencileri Üzerinde Değerlendirme. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(1), 666-690.
Mohammed, A. (2019). Takım Sporları ve Bireysel Sporlar ile İlgilenen Bireylerin Stres Algılarının ve İletişim Becerilerinin İncelenmesi (Van İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi Van: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Öksüz, N. (2018). Spor Yöneticilerinin İletişim Becerileri ile Öz Etkililik Yeterlilik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Özer, K. (2006). İletişimsizlik Becerisi. İstanbul: Sistem yayıncılık, 87-110.
Selağzı, S. & Çepikkurt, F. (2015). Antrenör ve Sporcu İletişim Düzeylerinin Belirlenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 9(1), 11-18.
Tepeköylü, Ö. (2007). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (Besyo) Öğrencilerinin İletişim Becerisi Algılarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans tezi. Manisa: Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Tozluyurt, E. (2003). Bir Üretim İşletmesinde İletişim Yetkinliğinin Değerlendirilmesi. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources , 5 (1) , 0-0. 10 Mayıs 2023 tarihinde http://www.isguc.org/?p=article&id=34&cilt=5&sayi=1&yil=2003 adresinden erişilmiştir.
Uğur, O. (2013). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Yaklaşımları ve Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma (Ankara İli Örneği). Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Yetim, A., Cengiz R. (2010). İletişim ve Spor. Ankara: Berikan Yayınevi, 13.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Sustainability
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.