Tüketicilerin Organik Gıda Satın Alma Tutumlarının Marka Sadakatine Etkisine Dair Bir Araştırma
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8380511Anahtar Kelimeler:
organik gıda, tüketici tercihi, marka sadakat, satın alma tutumları, organik gıda tüketimiÖzet
Günümüzde, organik gıda pazarı hızla büyümekte ve tüketiciler giderek daha fazla organik gıda tercih etmektedir. Bu çalışmada organik gıda satın alma eğilimlerinin marka sadakati üzerindeki etkisi incelenmektedir. Çalışma, organik gıda tüketicilerinin marka sadakati üzerindeki davranışlarının, satın alma kararlarının ve tutumlarının anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Çalışmada yürütülen araştırmanın sonuçları, demografik faktörlerin tüketicilerin organik gıda markalarına olan sadakati üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Cinsiyet, eğitim düzeyi ve yaş gruplarının organik gıda alışverişi üzerinde önemli bir etkisi bulunurken gelir düzeyi ve medeni durumun belirgin bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Organik gıda sektöründeki işletmelerin hedef kitlelerini daha iyi anlama ve etkili pazarlama stratejileri geliştirme anlamında; hangi yaştaki, hangi eğitim düzeyindeki, hangi gelir düzeyindeki ve hangi medeni durumdaki vb. kriterlerdeki tüketicilerin organik gıda markası tercih ettiği hakkında detaylı bilgilere sahip olması markalara önemli fırsatlar sunabilir. Örneğin, bu çalışmanın bulgularına dayanarak, organik gıda markaları, erkekleri ve belirli eğitim ve yaş gruplarına yönelik daha özel pazarlama stratejileri oluşturabilir. Bununla birlikte, bu çalışma sadece belirli demografik özelliklerin organik gıda satın alma tutumları üzerindeki etkisini ele almakta olup bu tutumları etkileyebilecek diğer potansiyel faktörleri (örneğin çevresel bilinç, sağlık bilinci, fiyat hassasiyeti vs.) dikkate almamıştır. Dolayısıyla, gelecek araştırmalar, diğer faktörlerin marka tercihindeki rolünün incelenerek organik gıda satın alma tutumlarının ve marka sadakatinin daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçlarının belirli bir coğrafi bölgeye yönelik ve kültürel bağlamda yapılan anket verilerine dayandığı ve bu nedenle genel çıkarımların yapılabilmesi için daha fazla araştırmaya gereksinim olduğu unutulmamalıdır. Farklı bölgelerde veya farklı kültürel gruplar içinde organik gıda satın alma tutumları ve marka sadakati üzerinde demografik faktörlerin etkisi farklılık gösterebilir. Bu nedenle, daha geniş ve farklı bölgelerde veya kültürel gruplarda benzer araştırmaların yapılması, bu çalışmanın bulgularının desteklenmesine ve konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir.
Referanslar
Aertsens, J., Verbeke, W., Mondelaers, K., & Van Huylenbroeck, G. (2009). Personal determinants of organic food consumption: a review. British Food Journal, 111(10), 1140-1167.
Çiçek, E. (2005). Müşteri ilişkileri yönetimini uygulama sürecinde başarıyı etkileyen faktörler, Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2(5), 60-72.
Dimitri, C., & Dettmann, R. L. (2012). Organic food consumers: what do we really know about them? British Food Journal, 114(8), 1157-1183.
Ding, L., Liu, M., Yang, Y. & Ma, W. (2022). Understanding Chinese consumers’ purchase intention towards traceable seafood using an extended theory of planned behavior model, Marine Policy, 137, 104973, https://doi.org/10.1016/j.marpol.2022.104973.
Eti, H. S. (2017). Organik gıda tüketicilerinin belirlenmesi: Teşvik unsurları, Güven Yönelimleri ve Satınalma Davranışı. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 89-94.
Govindasamy, R., De Congelio, M. & Bhuyan, S. (2006). An evaluation of consumer willingness to pay for organic produce in the northeastern US, Journal of Food Products Marketing, 11(4), 3-20.
Hughner, R. S., McDonagh, P., Prothero, A., Shultz II, C. J., & Stanton, J. (2007). Who are organic food consumers? A compilation and review of why people purchase organic food. Journal of Consumer Behaviour, 6(2-3), 94-110.
Koç, E. (2007). Tüketici davranısı ve pazarlama stratejileri: Global ve yerel yaklaşım, Seçkin Kitabevi, Ankara.
Köse, Ş. G. (2021). Tüketicilerin organik gıda satın alma niyetiyle ilişkili faktörler, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Yönetimi Doktora Tezi, İstanbul.
Kumar, B., & Ali, J. (2013). Consumers’ attitudes towards organic food. International Journal of Science and Research, 2(6), 123-127.
Hsu, S.Y., Chang, C.-C. & Lin, T.T. (2019). Triple bottom line model and food safety in organic food and conventional food in affecting perceived value and purchase intentions, British Food Journal, 121(2), 333-346.
Lockie, S., Kristen L., Geoffrey L., & Kerry. (2002). Eating green: Motivations behind organic food consumption ın australia, Sociologia Ruralis, 42(1), 23-40.
Odabaşı, Y., & Oyman, M. (2002). Pazarlama İletişimi Yönetimi, MediaCat Kitapları, 3. Baskı, İstanbul.
Seyfi, M., & Çerçi, M. (2017). Üniversite Öğrencilerinde Dinin Etkisi ile Tüketici Karar Verme Tarzları Arasındaki İlişki. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 185-200.
Van Doorn, J., & Verhoef, P. C. (2015). Drivers of and barriers to organic purchase behavior. Journal of Retailing, 91(3), 436-450.
Yıldırım, Y. (2016). Tüketicinin satın alma karar sürecinde bilgi kaynakları ve güvenirlikleri: referans grubu olarak yakın çevrenin etkisinin incelenmesi. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 7(1), 214-231.
Zanoli, R., & Naspetti, S. (2002). Consumer motivations in the purchase of organic food: A means-end approach. British Food Journal, 104(8), 643-653.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Sustainability
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.